tannlege

Hva gjør du med akutt tannverk?

Hva gjør du med akutt tannverk?

editorial

Smerter i tennene kan oppstå for alle, og det kan være helt utrolig vondt. Den store smerten skyldes ofte at det kommer betennelse i tannens nerve, og dette kan det være forskjellige årsaker til. Her kan du bli klokere på hva du gjør med tannverk.

Hvorfor får man vondt i tennene?

Den absolutt hyppigste årsaken til tannverk er hull i tennene. Er hullet stort eller dypt nok, da er det åpent ned til tannens nerve, og det betyr at det kan gå betennelse i denne. Nervebetennelse er utrolig smertefult, og kan både være der når man spiser og drikker, men kan også være konstant.

En annen hyppig årsak til tannverk er såkalt rotbetennelse. Dette kan skje ved at tannens nerve er utsat for betennelse for lenge, og derfor dør. Etterfølgende kan bakteriene og de døde vevsrester spre seg fra tannen til kjeven rundt den såkalte rotspissen. Og dette gir da rotbetennelse.

Rotbetennelse kan gi voldsomme smerter og kan tilmed utvikle seg til en tannbyll, som kan gi stor hevelse. Symptomene avhenger dog veldig av hvor betennelsen er i munnen, og hvilke bakterier som er involvert.

Andre årsaker til smerter kan for eksempel være sykdommer og betennelse i tannkjøttet, betennelse i bihuler eller annet.

Hvem kan du kontakte ved akutte smerter i tennene?

Har du akutte smerter i tennene er det derfor viktig å få det undersøkt for å finne årsaken og få behandlet en mulig betennelse så fort som mulig. Det kan hindre at tilstanden utvikler seg.

Vanligvis kontakter du din tannlege. Men er det helg, ferie eller kanskje bare sent på dagen kan du kontakte akutt tannlegevakt i Trondheim som kan hjelpe med kort varsel. De står nemlig klar til å ta hånd om slike akutte problemer, sånn at du kan bli kvitt smertene og få den behandlingen som du trenger.